07-11-17

Van krabbels tot kopvoeters

Van krabbels tot kopvoeters.

Je kleuter kreeg net voor de vakantie de tas met tekeningen mee naar huis.
Als bezorgde ouders zullen jullie bij het tekengedrag van jullie kleuter waarschijnlijk enkele bedenkingen hebben: - er komen alleen maar krabbels – wanneer zal hij/hij een kindje tekenen?
Voor een kleuter echt begint vorm te geven, moet het eerst de krabbelperiode doorlopen en daarin onderscheiden we verschillende fases.

Toevallige krabbels
Eerst beperkt het krabbelen zich tot experimenteren en krassen: horizontale lijnen, daarna verticale lijnen en stippen. De peuter krabbelt om het plezier. Hij maakt bewegingen met het schrijfmateriaal en merkt dat hij blijvende sporen achter laat op het papier. Hij  beleeft plezier aan het ritmische bewegen. We spreken in deze fase van ‘toevallige krabbels’.

De eerste vormen
Wat later zult u zien dat de peuter cirkels probeert te trekken en vervolgens dat zijn tekeningen ‘rustiger’ worden. Hij heeft meer controle over zijn vingers en zal eenvoudige, gesloten vormen maken, bijna rond of min of meer vierkant. Hij kan nu ook het potlood van het papier halen en afzonderlijk lijnen en kruisen zetten.

Herkenbare krabbels
Opeens doet de peuter een geweldige ontdekking. Hij ziet dat wat hij getekend heeft lijkt op iets wat hij kent, op regen of op een huis. De peuter zit in de fase van de ‘herkenbare krabbels’. Hij gaat zijn tekening achteraf benoemen. Vaak zal hij wel de betekenis van zijn krabbels veranderen.

Uitbeeldende fase
Zo komt het kind langzaam maar zeker in de ‘uitbeeldende’ fase terecht. Hij ziet iets herkenbaars in zijn tekening, voegt daar wat details aan toe en maakt er een gezicht van.? Na het gezicht, met nadruk op ogen en mond, komen armen en benen aan bod. De ledematen maken meer indruk op een peuter dan het lijf. Daarom tekent de peuter armen en benen aan het gezicht en zo ontstaat de wereldberoemde ‘kopvoeter.

Het is belangrijk om interesse te tonen in de tekeningen van je peuter. 
Je kind respecteren, houdt in dat je hem een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen geeft.

krabbels.jpgcircels2.jpgkopvoeter.jpg

 

De commentaren zijn gesloten.